Як ВПО здобути якісну шкільну освіту

Як ВПО здобути якісну шкільну освіту

Кожна дитина, незалежно від місця народження або сімейних обставин, повинна мати доступ до освіти. У тяжкі часи війни це право стає особливо важливим для школярів, які разом зі своєю сім'єю змушені евакуюватися з рідної домівки й шукати притулку в інших регіонах України. Законодавством передбачено кілька шляхів продовження навчання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Однак питання якості освіти залишається актуальним, адже це впливає на майбутнє маленьких українців. Як забезпечити доступ до освіти й подбати про те, щоб вона була ефективною, повністю відповідала потребам і амбіціям сучасних школярів?

Очна освіта ВПО

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», кожен школяр, який перебуває на обліку як ВПО, має право продовжувати здобувати освіту в інших регіонах України. Можливе зарахування ВПО до державних і комунальних навчальних закладів освіти. Зазвичай це здійснюється до початку навчального року. Проте варто враховувати, що вільних місць може бути обмаль, тому необхідно завчасно звертатися до районного управління освіти для консультації щодо процедури зарахування.

Для освіти ВПО з особливими потребами корисне відвідування інклюзивного класу чи спеціалізованого навчального закладу. Для цього разом із заявою про зарахування необхідно надати висновок про комплексний (або повторний) аналіз розвитку дитини. Також може знадобитися витяг із протоколу засідання психолого-медико-педагогічної консультації.

Керівники шкіл відіграють важливу роль у забезпеченні прав ВПО на освіту, адже відповідно до їхнього наказу здійснюється зарахування учнів. Директор спільно з педагогічною радою визначають, як організувати навчання ВПО відповідно до їхніх потреб і можливостей освітньої установи.

Для зарахування учня до навчального закладу потрібно:

• з’явитися до школи особисто;
• надати повний пакет документів (документ, що посвідчує особу; медична довідка; документ про освіту тощо);
• пройти річне оцінювання або атестацію за спрощеною системою.

Дистанційне навчання

Освіту ВПО можуть здобувати дистанційно. Навіть якщо будівлю школи зруйновано, освітній процес не має зупинятися. Тобто дитина має змогу навчатися там, де й раніше, але тепер у віддаленому режимі. Звісно, якщо навчальний заклад надає таку можливість.

Багато школярів вибирають дистанційні школи. Це зручно та ефективно. Так, центр освіти «Оптіма» пропонує програми для учнів 1-11 класів. Розроблено спеціальні навчальні пакети для дітей з особливими освітніми потребами. Уроки доступні цілодобово, для навчання знадобиться лише інтернет. Освітня платформа комфортна, потужна, інтуїтивно зрозуміла. І найголовніше – вона забезпечує постійний зв'язок учнів з учителями, класним керівником і технічною підтримкою.

Завдяки благодійним програмам для незахищених верств населення ВПО можуть подати заявку на безоплатну освіту. Стипендії покривають велику частину оплати або повну річну вартість навчання в «Оптімі». Напочатку й наприкінці навчання проводиться тестування, що дозволяє оцінити прогрес кожного учня й доводить бездоганну якість освіти. Ця практика вже успішно функціонувала минулого року. Родини ВПО, які скористалися благодійними пакетами, високо оцінюють якість і зручність навчання. Багато з них вирішили залишитися на дистанційному навчанні надалі.

Також ВПО можуть скористатися пропозицією відновлення шкільних знань і отримати безоплатний доступ до матеріалів із двох будь-яких предметів на вибір на три місяці. Цей проєкт було створено для підтримки учнів, які проживають у прифронтових регіонах або в зонах бойових дій, не мали змоги продовжувати навчання через ракетні атаки й перебої з електропостачанням. Щоб отримати доступ, достатньо заповнити коротку заявку. 

Школа, доступна кожному

Освіта для ВПО — це не лише правова норма, але й ключова складова соціальної та освітньої політики України. Надзвичайно важливо забезпечити якісну освіту дітям, які пережили важкі випробування. Сприяючи навчанню та розвитку школярів, ми інвестуємо в сильне й освічене суспільство, яке зможе подолати будь-які виклики й будувати майбутнє країни.

Дата публікації:
05.12.2023
Кількість переглядів:
411
Попередня стаття Наступна стаття

Наскільки була корисна ця стаття?
Не корисно
1
2
3
4
5
Дуже корисно
Не корисно
Дуже корисно
Інші новини
Продовжуємо стипендіальну програму для українських дітей на 2023/2024 навчальний рік!
Продовжуємо стипендіальну програму для українських дітей на 2023/2024 навчальний рік!

Фонд «За майбутнє дітей» анонсує продовження стипендіальної програми для українських школярів на наступний навчальний рік.

«Український шлях». Збережіть українську ідентичність своїх дітей!
«Український шлях». Збережіть українську ідентичність своїх дітей!

Благодійна освітня програма, створена фондом «За майбутнє дітей» у партнерстві з дистанційною школою «Оптіма», дарує українським родинам за кордоном унікальну можливість безоплатно вивчати українську історію та літературу.