Українські родини за кордоном: як дітям не втратити українську ідентичність?

Українські родини за кордоном: як дітям не втратити українську ідентичність?

З початку російської агресії мільйони українців знайшли притулок у країнах ЄС. Хтось повернувся додому, інші — продовжують жити за кордоном: на території Німеччини, Чехії, Польщі, Іспанії, Італії тощо. Понад третина біженців — діти. 

Щоб краще зрозуміти ситуацію, ми звернулися до українців, які проживають за кордоном. Розповімо вам про те, з якими проблемами їм доводиться боротися щодня, як вони намагаються зберегти національну ідентичність і передати її своїм дітям у чужій країні. Ця історія — про силу духу, відданість своїй культурі й непохитну волю.

З чим стикаються українці за кордоном?

Олена разом із п'ятирічним сином і донькою-шестикласницею прибула до Праги в травні 2022 року. Спочатку діти не відвідували місцеві навчальні заклади, але за місцевими законами це обмежує соціальні виплати. Олена ділиться своїм досвідом: «Важко було знайти місце у садочках і школах… Проте зараз син і донька потрапили до так званих адаптаційних груп, де навчання проводиться як чеською, так і українською мовами. Додатково щосуботи діти відвідують культурно-освітній центр, де син вивчає український алфавіт, а донька — історію України. Хочу, щоб вони пам’ятали рідне…».

Марія з донькою Іриною вирішили залишитися в Дюссельдорфі (Німеччина) після того, як родина переїхала з України. Іра вже другий рік навчається в місцевій школі, але сім'я активно дбає про збереження культурної спадщини. «Звісно, важко, як і всім українцям за кордоном, — зізнається Марія, — але ми намагаємося зберегти зв’язок із Батьківщиною, наприклад, між собою спілкуємося виключно рідною мовою». Також сім’я регулярно відвідує українські заходи, а Марія навіть викладає молодшим учням українську мову у вечірній школі.

Наталя з двійнятами-п’ятикласницями вирішили обрати своєю новою домівкою Італію. Щоб полегшити інтеграцію в суспільстві, діти відразу почали навчатися в місцевій школі. Наталя розповідає: «Спочатку доньки були такими розгубленими, лише за пів року нам вдалося трохи адаптуватися. Зараз ми активно взаємодіємо з місцевою громадою й організовуємо культурні заходи для дітей українців, які наразі перебувають за кордоном. Ми з доньками плануємо повернутися в Україну після перемоги, тому я роблю все можливе, щоб вони не забували мову, культуру, традиції».

Ці історії українців за кордоном свідчать, що наші співгромадяни докладають зусиль для збереження зв’язку з Батьківщиною. І немає значення, де саме вони опинилися.

Як зберегти національну ідентичність?

Постійне прагнення до свободи й незалежності, історія, культура й спільне майбутнє, яке залежить від наших поточних рішень та дій, — усе це об'єднує українців як удома, так і за кордоном. Не забувати про рідне коріння допоможуть дієві поради українознавців, освітян, культурних діячів.

• Мова вдома. Незалежно від того, якою мовою ви спілкуєтеся на роботі, у навчальних закладах, з новими сусідами й друзями, продовжуйте говорити українською вдома. Це не лише сприяє збереженню мовної компетенції, але й підтримує національну ідентичність українців за кордоном.

• Традиції та свята. Різдво, Великдень, День незалежності, Всесвітній день вишиванки — ці й багато інших свят ви можете відзначати в будь-якому куточку світу. Спільні обряди й святкування згуртовують українців за кордоном і підтримують зв'язок із рідною культурою.

• Громадська діяльність. Приєднуйтеся до української спільноти в новому місці проживання. Участь у заходах допомагає багатьом українцям за кордоном відчувати підтримку й розуміння.

• Не забувайте історію. Активно залучайте дітей до вивчення родинної спадщини. Розповідайте про предків, переказуйте історії й традиції, щоб діти розуміли своє походження. Разом обговорюйте великі історичні події в житті народу України. 

• Культурна активність. Від літератури й кіно до мистецтва та кулінарії — всі ці культурні аспекти допомагають українцям за кордоном усвідомити національну ідентичність.

Благодійний фонд «За майбутнє дітей» спільно з дистанційною школою «Оптіма» роблять свій внесок у збереження традицій. Ми робимо якісну освіту доступною для кожного, зокрема й для українців за кордоном. Приєднуйтеся до нашої ініціативи, щоб виховувати дітей справжніми українцями!

Дата публікації:
02.05.2024
Кількість переглядів:
137
Попередня стаття Наступна стаття

Наскільки була корисна ця стаття?
Не корисно
1
2
3
4
5
Дуже корисно
Не корисно
Дуже корисно
Інші новини
Стипендії, гранти від приватних шкіл, державне безоплатне навчання та проєкти фонду
Стипендії, гранти від приватних шкіл, державне безоплатне навчання та проєкти фонду

В умовах війни, коли здається, що світ навколо руйнується, освіта відходить на другий план. Але попри надзвичайні обставини, школярам важливо продовжувати здобувати знання.

Дистанційна освіта для 100 000 українських дітей: міжнародні фонди підтримують школу «Оптіма»
Дистанційна освіта для 100 000 українських дітей: міжнародні фонди підтримують школу «Оптіма»

Найбільша дистанційна школа України «Оптіма» реалізувала масштабний гуманітарний проєкт – безоплатне навчання для 100 000 українських школярів. Це стало можливим завдяки міжнародному партнерству з фондами Robert Bosch Stiftung, SAP Solidarity Fund, SAP Stiftungsfonds, DFB Stiftung Egidius Braun та організацією Alliance4Ukraine, які профінансували роботу школи «Оптіма» до кінця українського навчального року.