Українські родини за кордоном: як дітям не втратити українську ідентичність?

Українські родини за кордоном: як дітям не втратити українську ідентичність?
Содержимое
  1. З чим стикаються українці за кордоном?
  2. Як зберегти національну ідентичність?

З початку російської агресії мільйони українців знайшли притулок у країнах ЄС. Хтось повернувся додому, інші — продовжують жити за кордоном: на території Німеччини, Чехії, Польщі, Іспанії, Італії тощо. Понад третина біженців — діти. 

Щоб краще зрозуміти ситуацію, ми звернулися до українців, які проживають за кордоном. Розповімо вам про те, з якими проблемами їм доводиться боротися щодня, як вони намагаються зберегти національну ідентичність і передати її своїм дітям у чужій країні. Ця історія — про силу духу, відданість своїй культурі й непохитну волю.

З чим стикаються українці за кордоном?

Олена разом із п'ятирічним сином і донькою-шестикласницею прибула до Праги в травні 2022 року. Спочатку діти не відвідували місцеві навчальні заклади, але за місцевими законами це обмежує соціальні виплати. Олена ділиться своїм досвідом: «Важко було знайти місце у садочках і школах… Проте зараз син і донька потрапили до так званих адаптаційних груп, де навчання проводиться як чеською, так і українською мовами. Додатково щосуботи діти відвідують культурно-освітній центр, де син вивчає український алфавіт, а донька — історію України. Хочу, щоб вони пам’ятали рідне…».

Марія з донькою Іриною вирішили залишитися в Дюссельдорфі (Німеччина) після того, як родина переїхала з України. Іра вже другий рік навчається в місцевій школі, але сім'я активно дбає про збереження культурної спадщини. «Звісно, важко, як і всім українцям за кордоном, — зізнається Марія, — але ми намагаємося зберегти зв’язок із Батьківщиною, наприклад, між собою спілкуємося виключно рідною мовою». Також сім’я регулярно відвідує українські заходи, а Марія навіть викладає молодшим учням українську мову у вечірній школі.

Наталя з двійнятами-п’ятикласницями вирішили обрати своєю новою домівкою Італію. Щоб полегшити інтеграцію в суспільстві, діти відразу почали навчатися в місцевій школі. Наталя розповідає: «Спочатку доньки були такими розгубленими, лише за пів року нам вдалося трохи адаптуватися. Зараз ми активно взаємодіємо з місцевою громадою й організовуємо культурні заходи для дітей українців, які наразі перебувають за кордоном. Ми з доньками плануємо повернутися в Україну після перемоги, тому я роблю все можливе, щоб вони не забували мову, культуру, традиції».

Ці історії українців за кордоном свідчать, що наші співгромадяни докладають зусиль для збереження зв’язку з Батьківщиною. І немає значення, де саме вони опинилися.

Як зберегти національну ідентичність?

Постійне прагнення до свободи й незалежності, історія, культура й спільне майбутнє, яке залежить від наших поточних рішень та дій, — усе це об'єднує українців як удома, так і за кордоном. Не забувати про рідне коріння допоможуть дієві поради українознавців, освітян, культурних діячів.

• Мова вдома. Незалежно від того, якою мовою ви спілкуєтеся на роботі, у навчальних закладах, з новими сусідами й друзями, продовжуйте говорити українською вдома. Це не лише сприяє збереженню мовної компетенції, але й підтримує національну ідентичність українців за кордоном.

• Традиції та свята. Різдво, Великдень, День незалежності, Всесвітній день вишиванки — ці й багато інших свят ви можете відзначати в будь-якому куточку світу. Спільні обряди й святкування згуртовують українців за кордоном і підтримують зв'язок із рідною культурою.

• Громадська діяльність. Приєднуйтеся до української спільноти в новому місці проживання. Участь у заходах допомагає багатьом українцям за кордоном відчувати підтримку й розуміння.

• Не забувайте історію. Активно залучайте дітей до вивчення родинної спадщини. Розповідайте про предків, переказуйте історії й традиції, щоб діти розуміли своє походження. Разом обговорюйте великі історичні події в житті народу України. 

• Культурна активність. Від літератури й кіно до мистецтва та кулінарії — всі ці культурні аспекти допомагають українцям за кордоном усвідомити національну ідентичність.

Благодійний фонд «За майбутнє дітей» спільно з дистанційною школою «Оптіма» роблять свій внесок у збереження традицій. Ми робимо якісну освіту доступною для кожного, зокрема й для українців за кордоном. Приєднуйтеся до нашої ініціативи, щоб виховувати дітей справжніми українцями!

Дата публікації:
02.05.2024
Кількість переглядів:
891
Рейтинг статті:
4.7 \ 5
Попередня стаття Наступна стаття

Наскільки була корисна ця стаття?
Не корисно
1
2
3
4
5
Дуже корисно
Не корисно
Дуже корисно
Інші новини
Стипендії, гранти від приватних шкіл, державне безоплатне навчання та проєкти фонду
Стипендії, гранти від приватних шкіл, державне безоплатне навчання та проєкти фонду

В умовах війни, коли здається, що світ навколо руйнується, освіта відходить на другий план. Але попри надзвичайні обставини, школярам важливо продовжувати здобувати знання.

Прямуємо до міжнародних стандартів  управління!
Прямуємо до міжнародних стандартів управління!

Фонд «За майбутнє дітей» прямує до міжнародних стандартів управління!